Αρθροπλαστική Γόνατος

Τί είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση όπου αντικαθίσταται η άρθρωση του γόνατος με μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα. Το ακραίο κάτω μέρος του μηριαίου οστού (μηρός) και το άνω μέρος του κνημιαίου οστού (κνήμη), αφαιρούνται και αντικαθίστανται με ένα μεταλλικό εμφύτευμα (στο κάτω μέρος του μηριαίου οστού) και ένα πλαστικό/ μεταλλικό εμφύτευμα (στο πάνω μέρος του κνημιαίου). Τα μέρη μίας αντικατάστασης συνήθως ονομάζονται προθέσεις, στοιχεία ή εμφυτεύματα. Επιπρόσθετα μπορεί να αντικατασταθεί το πίσω μέρος της επιγονατίδας. Η επέμβαση πραγματοποιείται για να ανακουφιστεί ο πόνος που προκαλείται συνήθως από φθορά και καταπόνηση της άρθρωσης του γόνατος, αυξάνοντας την κινητικότητα του γόνατος.

 

Υπάρχουν δύο τύποι αρθροπλαστικής γόνατος:

Μερική αρθροπλαστική γόνατος
Η μερική αντικατάσταση γόνατος περιλαμβάνει αναπλήρωση μόνο του φθαρμένου μέρους του γόνατος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμπειρίες ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε μερική αντικατάσταση γόνατος μπορείτε να επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο www.oxfordknee.net

Ολική αρθροπλαστική γόνατος
Η άρθρωση του γόνατος είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες αρθρώσεις του σώματος. Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρός) που περιστρέφεται πάνω στο άνω άκρο του κνημιαίου οστού (κνήμη) και την επιγονατίδα, η οποία ολισθαίνει σε μια εγκοπή στο τέλος του μηρού. Η σταθερότητα παρέχεται από μεγάλους συνδέσμους, προσαρτημένους στο μηρό και την κνήμη. Το γόνατο αποκτά ισχύ από τους μεγάλους σε μήκος μύες του μηρού.

Η όλική αρθροπλαστική γόνατος περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου μέρους του γόνατος με εμφυτεύματα. Το νέο σας γόνατο θα αποτελείται από ένα μεταλλικό εμφύτευμα στο άκρο του μηριαίου οστού, έναν μεταλλικό και πλαστικό αποστάτη στο άνω μέρος του κνημιαίου οστού και, αν χρειάζεται, ένα πλαστικό κουμπί στην επιγονατίδα. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε συζητήστε τις με τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας.

 

Η χειρουργική επέμβαση
Διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες και γενικώς η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Η επέμβαση διεξάγεται μέσω τομής (στο μπροστινό μέρος του γονάτου), μήκους περίπου από 10 έως 20 cm. Τα ράμματα ή οι συνδετήρες μπορεί να είναι απορροφήσιμα, όμως οι μη απορροφήσιμοι τύποι πρέπει συνήθως να αφαιρούνται περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Ανάρρωση
Ο χρόνος που απαιτείται για να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συνθηκών. Άτομα που κατοικούν σε σπίτια ενός ορόφου και διαμερίσματα ή σπίτια με μπάνια και κρεβατοκάμαρες στον κάτω όροφο επιστρέφουν σπίτι γρηγορότερα από ότι άτομα που κατοικούν σε σπίτια με πολλά σκαλιά. Άτομα που έχουν κάποιον επαγγελματία βοηθό ή μέλος της οικογένειας να τους φροντίζει, ενδεχομένως να αναρρώσουν γρηγορότερα από όσους ζουν μόνοι.

 

Επιστροφή στην εργασία
Συνήθως, η φάση αυτή διαρκεί 2-3 μήνες, πολλοί όμως εργαζόμενοι, ειδικά αυτοί που κάνουν καθιστική εργασία μπορούν να επιστρέψουν ταχύτερα. Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, συνεπώς θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, πότε θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην εργασία σας.